Chainalysis, kripto dolandırıcılarının yöntemlerini deşifre etti

Mart 24, 2023

Kripto para dolandırıcılığı, son yıllarda büyük bir sorun haline geldi. Piyasadaki dalgalanmalar ve yatırımcıların bilgi eksikliği, dolandırıcıların fırsat bulmasına neden oluyor. Blokzincir analiz şirketi Chainalysis, kripto dolandırıcılarının yöntemlerini deşifre etti ve mağdurlara yardım etmek için bir hizmet başlattı.

Chainalysis'in siber suçlar araştırma lideri Eric Jardine, bir web seminerinde yaptığı açıklamada, kripto dolandırıcılarının piyasadaki dinamiklere göre stratejilerini değiştirdiklerini söyledi. Örneğin, 2022 yılında kripto piyasası gerilediğinde, yatırım dolandırıcılığı gelirleri de %46 oranında düştü. Ancak romantizm ve hediye dolandırıcılığı gibi başka türlerde artış görüldü.

Jardine, "Bu durum, dolandırıcıların bir adaptasyon içinde olduğunu ve piyasa koşullarının yatırım dolandırıcılığını kârlı olmaktan çıkardığını, taktiklerini farklı duygulara oynayan başka dolandırıcılıklarla değiştiriyor olabileceklerini düşündürüyor." dedi.

Chainalysis ayrıca kripto para dolandırıcılığı mağdurları için 7/24 erişilebilen bir yardım hattı hizmeti sunuyor. Bu hizmet sayesinde mağdurlar araştırmacı uzman ekiple eşleştiriliyor ve çalınan fonların izlenmesi ve kurtarılması için çalışmalar yapılıyor.

Kripto para dolandırıcılığına karşı dikkatli olmak ve güvenilir kaynaklardan bilgi almak önemlidir. Chainalysis gibi şirketlerin sunduğu hizmetler ise mağduriyetleri azaltmak ve piyasaya güven sağlamak için faydalıdır.