NFT yatırımcısı, borç para almaya çalışırken yanlışlıkla 135 bin dolarlık CryptoPunk'u yaktı

Mart 25, 2023

Merhaba sevgili okurlar, bugün sizlere NFT dünyasında yaşanan ilginç bir olaydan bahsedeceğim. NFT, yani değiştirilemez token, son zamanlarda oldukça popüler olan ve sanatçıların, koleksiyoncuların ve yatırımcıların ilgisini çeken bir teknoloji. NFT'ler, blockchain ağı üzerinde şifrelenmiş ve bir eşi daha olmayan dijital varlıklar. Bu varlıkların sahipliği ve mülkiyeti de blok zincirine kaydediliyor.

NFT'lerin en bilinen örneklerinden biri de CryptoPunks. CryptoPunks, 2017 yılında piyasaya sürülen ve 10 bin adet üretilen pixel art karakterler. Bu karakterlerin her biri farklı özelliklere sahip ve nadirlik dereceleri var. CryptoPunks, NFT tarihinin ilk projesi sayılıyor ve bugün milyonlarca dolar değerinde.

Ancak bu değerli NFT'leri elinde tutmak her zaman kolay olmuyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayda, bir NFT yatırımcısı, borç para almaya çalışırken yanlışlıkla 135 bin dolarlık CryptoPunk'unu yaktı. Evet, yanlış duymadınız, yaktı.

Peki bu nasıl oldu? Olayın kahramanı olan yatırımcı, Twitter'da @0x_b1 adını kullanıyor. Kendisi, NFT koleksiyonuyla ünlü bir isim ve elinde pek çok değerli eser var. Ancak @0x_b1, borç almak için bir platform olan Alchemix'i kullanmaya karar verdi. Alchemix, kullanıcıların kripto paralarını teminat olarak göstererek borç almasına olanak sağlıyor.

@0x_b1 de elindeki CryptoPunk #2890'ı teminat olarak göstererek 100 bin dolar değerinde borç aldı. Ancak bu işlem sırasında bir hata yaptı ve teminat olarak gösterdiği NFT'yi yanlışlıkla yakma fonksiyonunu aktif etti. Bu da demek oluyor ki, eğer borcunu geri ödemezse NFT'si sonsuza kadar yok olacak.

Maalesef @0x_b1'in başına tam da bu geldi. Borcunu geri ödeyemediği için CryptoPunk #2890 artık tarihe karıştı. Bu olayın ardından @0x_b1, Twitter'da bir açıklama yaptı ve yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Ayrıca Alchemix ekibine de seslenerek bu tür hataları önlemek için daha iyi bir kullanıcı arayüzü tasarlamalarını istedi.

Bu olay, NFT dünyasının hem heyecanlı hem de riskli olduğunu gösteriyor. Bir anda servet sahibi olabileceğiniz gibi, bir anda da her şeyinizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle NFT yatırımı yaparken dikkatli olmakta fayda var.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce @0x_b1'in başına gelenler şanssızlık mı yoksa dikkatsizlik mi? NFT'ler hakkında ne biliyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.